ПОТВЪРДЕНА

ВЕЛИКДЕН В ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ

26-29 април 2019 г.


​НЯМА МЕСТА

 

Четири почивни дни активен релакс в очарователните Източни Родопи!
 

Промоционална цена: 279 лв. при капариране на 50% и включване до 31.03.2019 г.
 

  
 

Красиви върхове, китни селца, спокойствие, уникална природа, прекрасна храна, средновековни крепости, въжени мостове, понтонни ресторанти, древни светилища, наблюдение на лешояди, каяци по река Арда, всичко това придружено с отлично празнично настроение. Ще изкачим личния връх Чиляка, който е сред най-високите в Източните Родопи, а на следващия ден ще преминем по 260 метровия въжен мост над язовир Студен кладенец, за да достигнем село Лисиците. Тук пътища и коли липсват, а жителите му вече могат да се преброят на пръстите на двете ни ръце. После ще посетим мистериозните светилища Чит кая и Харман кая, а в долината на река Сапдере, под зоркия поглед на прелитащите над главите ни черни щъркели, ще снимаме впечатляващите дървета на Вкаменената гора, образувани преди милиони години. Ще се отбием до Татул и вечеряме в рибен понтонен ресторант сред водите на язовир Кърджали! След това продължаваме с Перперикон, (за да видим новите открития), кромлекса при с. Долни Главанак (наричан „българския Стоунхендж“) и Кован кая, а накрая ще се спуснем с каяци по река Арда и ще наблюдаваме египетски и белоглави лешояди край Маджарово. Няма да пропуснем и Чирпанския манастир „Свети Атанасий“ - сочен като най-стария в Европа. Подарете си незабравими великденски емоции с нас! 

 

 

 


ПРОГРАМА:
 

26 април, петък

Тръгване в 7:00 часа от София площад Руски паметник. Трансфер до село Безводно (240 км., 4 часа). Изкачване на връх Чиляка (1459 м.) - най-висок в рида Каракулас, в Източните Родопи. По пътя ще се отбием да видим сезонния водопад край селото чиито район е доста живописен. Изкачването ще ни отнеме 2,5 часа, а слизането 1,5 часа, като според преценката на водача, е възможно да се премине по алтернативни маршрути. По-късно край село Женда в местността Буюк тепе ще посетим останките на тракийска крепост и фотогенична скална гъба, с опция за атрактивни снимки. Нощувката ни е предвидена в хотелската част към манастирския комплекс „Успение Богородично“ на отец Боян Саръев в град Кърджали.


 

27 април, събота

Насочваме се към средновековната крепост Моняк (12-13 век), издигната на скалист връх с височина 586 метра, на брега на язовир Студен кладенец. Това е една от най-големите и високи крепости в Родопите. Кратка разходка и после се отправяме към впечатляващия 260 метров въжен мост, преминаващ над водоема, единствен път към потъналото в забвение село Лисиците. Сгушено сред зелени морави тук липсват пътища и коли, а постоянните му обитатели са едва няколко човека. За по-малко от час достигаме светилището Чит кая (зиданата скала), с издълбани в него около 50 скални ниши. Връщаме се до транспорта и след кратък трансфер в района на село Биволяне осъществяваме трекинги до природния феномен Вкаменената гора и светилището Харман кая. По обратния път ще уважим и Татул, спрягано като едно от предполагаемите места за гроба на Орфей. Вечеря в понтонния ресторант Моби Дик, разположен сред водите на язовир Кърджали. Вечерта ще посрещнем Великден в църквата  „Успение Богородично“ и ще направим втора нощувка в хотелската част към манастира.
 

 

 

 

28 април , неделя

Отправяме се към Перперикон, за да видим новите открития в светилищния комплекс. После край стената на язовир Студен кладенец ще снимаме уникално красив каньон от абразивни скали, без аналог у нас, а край близкото село Долно Черковище ще се отбием до тракийския култов комплекс Кован кая (пчелния камък). Настаняваме се в СПА комплекс Перпера, разположен в живописна местност на брега на река Арда. Време е да се поглезим. 
 

   


29 април, понеделник

Пригответе се за изключително вълнуващ ден. Кратък трансфер до с. Маджарово, където каяците вече ни очакват. Ще преминем 11 км. по една от най-красивите части на река Арда, с находища на полускъпоценни камъни, непосредствено до две от защитените територии в района, но най-напред ще започнем с кратък инструктаж и гребане „на място” в меандъра на р. Арда, за да свикнем с лодките, преди да се впуснем във вълшебното приключение. През цялото време над главите ни ще се реят белоглави и египетски лешояди, а черните щъркели „танцуват” в бистрите води на Арда, търсейки храната си. С бинокъл във всеки каяк се наслаждаваме на птичия свят на отдавна застиналия вулкан на Маджарово. Нашите водачи имат енциклопедични познания за геологията и биоразнообразието в района. На няколко места спираме, за да си намерим полускъпоценните ясписи, опали, халцедони, планински кристали, аметисти и така неусетно ще достигнем района на с. Бориславци, където ще ни посрещне транспорта. Задължително ще се отбием до историческия музей „Христо Чолаков”, разполагащ вероятно с най-богатата етнографска сбирка за Източните Родопи и голяма колекция от минерали, после ще си купим тахан от местната таханджийница, а по-пътя за село Маджарово ще спрем и до защитената местност „Кован кая”, където да погледнем по-отблизо гнездата на белоглавите лешояди със зрителна тръба. Обядът ни е предвиден в малкото ресторантче към посетителския център в с. Маджарово, след което ще разгледаме експозицията посветена на опазваното на биоразнообразието в района, ще ни разкажат още интересни неща и ще наблюдаваме отново лешоядите с подходящо оборудване. Време е да посетим „българския Стоунхендж“ - кромлекса при село Долни Главанак датиран от 7 век пр. Хр. до който ще ни отведе кратък преход, а накрая пътувайки към столицата ще се отбием и до Чирпанския манастир „Свети Атанасий“ - сочен като най-старият действащ манастир в Европа. Прогнозно прибиране в София – около 21:30 часа.
 

  ЦЕНА: 299 лв.

Промоционална цена: 279 лв. при капариране на 50% и включване до 20.03.2019 г.

 

Минимален брой 7 участници

 

Цената включва:

  • лицензиран планински водач

  • транспорт

  • две нощувки в хотелската част на манастирски комплекс „Успение Богородично“ в град Кърджали

  • една нощувка със закуска и ползване на СПА в комплекс Перпера, с. Долно Черковище

  • спускане с каяци по река Арда, с цялото необходимо оборудване и опитен водач

  • лекции за геологията и биоразнообразието в района

  • вход и беседа в Природозащитния център в с. Маджарово, с наблюдение на лешояди чрез специализирано оборудване

 

Цената не включва:

  • храна (извън описаната в програмата) и разходи от лично естество

  • входове в туристическите обекти (извън включените)

 

Екипировка:
туристически обувки, джапанки, обувки за водни спортове (или гуменки), щеки слънцезащитен крем, слънчеви очила, раница 20-30 литра, подходящи дрехи, челник, храна и вода.

 

За допълнителна информация, въпроси и записване, можете да се свържете с нас по един от следните начини: