ПОТВЪРДЕНА

ВЕЛИКДЕН В ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ

6-9 април 2018 г.

 

Четири почивни дни активен релакс в очарователните Източни Родопи!

 

водач: Сашо Николов
 

  
 

Красиви върхове, китни селца, спокойствие, уникална природа, прекрасна храна, средновековни крепости, въжени мостове, понтонни ресторанти, древни светилища, наблюдение на лешояди, каяци по река Арда, всичко това придружено с отлично празнично настроение. Ще изкачим личния връх Чиляка, който е сред най-високите в Източните Родопи, а на следващия ден ще преминем по 260 метровия въжен мост над язовир Студен кладенец, за да достигнем село Лисиците. Тук пътища и коли липсват, а жителите му вече могат да се преброят на пръстите на двете ни ръце. После ще посетим мистериозните светилища Чит кая и Харман кая, а в долината на река Сапдере, под зоркия поглед на прелитащите над главите ни черни щъркели, ще снимаме впечатляващите дървета на Вкаменената гора, образувани преди милиони години. Ще се отбием до Татул и вечеряме в рибен понтонен ресторант сред водите на язовир Кърджали! След това продължаваме с Перперикон, (за да видим новите открития), кромлекса при с. Долни Главанак (наричан „българския Стоунхендж“) и Кован кая, а накрая ще се спуснем с каяци по река Арда и ще наблюдаваме египетски и белоглави лешояди край Маджарово. Няма да пропуснем и Чирпанския манастир „Свети Атанасий“ - сочен като най-стария в Европа. Подарете си незабравими великденски емоции с нас! 

 

 

 


ПРОГРАМА:
 

6 април, петък

Тръгване в 7:00 часа от София площад Руски паметник. Трансфер до село Безводно (240 км., 4 часа). Изкачване на връх Чиляка (1459 м.) - най-висок в рида Каракулас, в Източните Родопи. По пътя ще се отбием да видим сезонния водопад край селото чиито район е доста живописен. Изкачването ще ни отнеме 2,5 часа, а слизането 1,5 часа, като според преценката на водача, е възможно да се премине по алтернативни маршрути. По-късно край село Женда в местността Буюк тепе ще посетим останките на тракийска крепост и фотогенична скална гъба, с опция за атрактивни снимки. Нощувката ни е предвидена в хотелската част към манастирския комплекс „Успение Богородично“ на отец Боян Саръев в град Кърджали.


 

7 април, събота

Насочваме се към средновековната крепост Моняк (12-13 век), издигната на скалист връх с височина 586 метра, на брега на язовир Студен кладенец. Това е една от най-големите и високи крепости в Родопите. Кратка разходка и после се отправяме към впечатляващия 260 метров въжен мост, преминаващ над водоема, единствен път към потъналото в забвение село Лисиците. Сгушено сред зелени морави тук липсват пътища и коли, а постоянните му обитатели са едва няколко човека. За по-малко от час достигаме светилището Чит кая (зиданата скала), с издълбани в него около 50 скални ниши. Връщаме се до транспорта и след кратък трансфер в района на село Биволяне осъществяваме трекинги до природния феномен Вкаменената гора и светилището Харман кая. По обратния път ще уважим и Татул, спрягано като едно от предполагаемите места за гроба на Орфей. Вечеря в понтонния ресторант Моби Дик, разположен сред водите на язовир Кърджали. Вечерта ще посрещнем Великден в църквата  „Успение Богородично“ и ще направим втора нощувка в хотелската част към манастира.
 

 

 

 

8 април , неделя

Отправяме се към Перперикон, за да видим новите открития в светилищния комплекс. После край стената на язовир Студен кладенец ще снимаме уникално красив каньон от абразивни скали, без аналог у нас, а край близкото село Долно Черковище ще се отбием до тракийския култов комплекс Кован кая (пчелния камък). Настаняваме се в СПА комплекс Перпера, разположен в живописна местност на брега на река Арда. Време е да се поглезим. 
 

   


9 април, понеделник

Пригответе се за изключително вълнуващ ден. Кратък трансфер до с. Маджарово, където каяците вече ни очакват. Ще преминем 11 км. по една от най-красивите части на река Арда, с находища на полускъпоценни камъни, непосредствено до две от защитените територии в района, но най-напред ще започнем с кратък инструктаж и гребане „на място” в меандъра на р. Арда, за да свикнем с лодките, преди да се впуснем във вълшебното приключение. През цялото време над главите ни ще се реят белоглави и египетски лешояди, а черните щъркели „танцуват” в бистрите води на Арда, търсейки храната си. С бинокъл във всеки каяк се наслаждаваме на птичия свят на отдавна застиналия вулкан на Маджарово. Нашите водачи имат енциклопедични познания за геологията и биоразнообразието в района. На няколко места спираме, за да си намерим полускъпоценните ясписи, опали, халцедони, планински кристали, аметисти и така неусетно ще достигнем района на с. Бориславци, където ще ни посрещне транспорта. Задължително ще се отбием до историческия музей „Христо Чолаков”, разполагащ вероятно с най-богатата етнографска сбирка за Източните Родопи и голяма колекция от минерали, после ще си купим тахан от местната таханджийница, а по-пътя за село Маджарово ще спрем и до защитената местност „Кован кая”, където да погледнем по-отблизо гнездата на белоглавите лешояди със зрителна тръба. Обядът ни е предвиден в малкото рестоантче към посетителския център в с. Маджарово, след което ще разгледаме експозицията посветена на опазваното на биоразнообразието в района, ще ни разкажат още интересни неща и ще наблюдаваме отново лешоядите с подходящо оборудване. Време е да посетим „българския Стоунхендж“ - кромлекса при село Долни Главанак датиран от 7 век пр. Хр. до който ще ни отведе кратък преход, а накрая пътувайки към столицата ще се отбием и до Чирпанския манастир „Свети Атанасий“ - сочен като най-старият действащ манастир в Европа. Прогнозно прибиране в София – около 21:30 часа.
 

  ЦЕНА: 279 лв.
при минимум 7 участници

 

Цената включва:

 • лицензиран планински водач

 • транспорт

 • две нощувки в хотелската част на манастирски комплекс „Успение Богородично“ в град Кърджали

 • една нощувка със закуска и ползване на СПА в комплекс Перпера, с. Долно Черковище

 • спускане с каяци по река Арда, с цялото необходимо оборудване и опитен водач

 • лекции за геологията и биоразнообразието в района

 • вход и беседа в Природозащитния център в с. Маджарово, с наблюдение на лешояди чрез специализирано оборудване

 

Цената не включва:

 • храна (извън описаната в програмата) и разходи от лично естество

 • входове в туристическите обекти (извън включените)

 

Екипировка:
туристически обувки, джапанки, обувки за водни спортове (или гуменки), щеки слънцезащитен крем, слънчеви очила, раница 20-30 литра, подходящи дрехи, челник, храна и вода.

 

За допълнителна информация, въпроси и записване, можете да се свържете с нас по един от следните начини:

 • i_dukov@mail.bg

 • 0887065443 – Илиян Дуков

 • 0888250394 – Сашо Николов

 • лично съобщение във Фейсбук