ПОТВЪРДЕНА

ЗАГАДЪЧНИТЕ ИЗТОЧНИ РОДОПИ

ВРЪХ ЧИЛЯКА

28 АПРИЛ -1 МАЙ 2017 г.

 

 


 

Красиви върхове, китни селца, спокойствие, уникална природа, прекрасна храна, средновековни крепости, древни светилища забележително културно наследство, всичко това придружено с отлично настроение. Ще изкачим връх Чиляка - един от най-високите и красиви върхове в Източните Родопи, а на следващия ден ще преминем по 260 метровия въжен мост над язовир Студен кладенец, за да достигнем село Лисиците. Тук пътища и коли липсват, а жителите му вече могат да се преброят на пръстите на двете ни ръце. После ще посетим мистериозните светилища Чит кая и Харман кая, а в долината на река Сапдере, под зоркия поглед на прелитащите над главите ни черни щъркели, ще снимаме впечатляващите дървета на Вкаменената гора, образувани преди милиони години. Очакват ни също Татул, вила Армира, крепостите Моняк, Лютица и Мезек, средновековния Атеренски мост, тракийски гробници, трапецовидните ниши на Глухите камъни, Лъджанския манастир, Паскалевата къща и вечеря в рибен понтонен ресторант сред водите на язовир Кърджали! Очакваме Ви да споделим заедно поредната родопска приказка, поднесена от изключително колоритен водач!
 

 

 


ПРОГРАМА:
 

28 април, петък

Тръгване в 7:00 часа от София площад Руски паметник. Трансфер до село Безводно (240 км., 4 часа). Изкачване на връх Чиляка (1459 м.) - най-висок в рида Каракулас, в Източните Родопи. По пътя ще се отбием да видим сезонния водопад край селото чиито район е доста живописен. Изкачването ще ни отнеме 2,5 часа, а слизането 1,5 часа, като според преценката на водача, е възможно да се премине по алтернативни маршрути. По-късно край село Женда в местността Буюк тепе ще посетим останките на тракийска крепост и фотогенична скална гъба, с опция за атрактивни снимки. Нощувката ни е предвидена в хотелската част към манастирския комплекс „Успение Богородично“ на отец Боян Саръев в град Кърджали.


 

29 април, събота

Насочваме се към средновековната крепост Моняк (12-13 век), издигната на скалист връх с височина 586 метра, на брега на язовир Студен кладенец. Това е една от най-големите и високи крепости в Родопите. Кратка разходка и после се отправяме към впечатляващия 260 метров въжен мост, преминаващ над водоема, единствен път към потъналото в забвение село Лисиците. Сгушено сред зелени морави тук липсват пътища и коли, а постоянните му обитатели са едва няколко човека. За по-малко от час достигаме светилището Чит кая (зиданата скала), с издълбани в него около 50 скални ниши. Връщаме се до транспорта и след кратък трансфер в района на село Биволяне осъществяваме трекинги до природния феномен Вкаменената гора и светилището Харман кая. По обратния път ще уважим и Татул, спрягано като едно от предполагаемите места за гроба на Орфей. Вечеря в понтонния ресторант Моби Дик, разположен сред водите на язовир Кърджали. Втора нощувка в хотелската част към манастирския комплекс „Успение Богородично“.

 


 

30 април , неделя

Трансфер по маршрута Кърджали – Крумовград - Ивайловград (104 км., 2 часа). Стартираме с вила Армира (1 век) и най-мащабните и добре съхранени римски мозайки у нас. Продължаваме с историческия музей и Етнографския музей на коприната, разположен в Паскалевата къща. Следобед ще посетим Лъджанския манастир „Св. св. Константин и Елена“, средновековния Атеренски мост и крепостта Лютица, известна още като „цитаделата на Калоян“. Нощувка в Йвайловград.

 


 

1 май, понеделник

При желание посещение на утринната служба в църквата „Преображение господне“ (19 век) в Ивайловград. Църквата се отличава с интересна архитектура и майсторски дърворезби и икони, дело на гръцки майстори. Отпътуваме от града и преминавайки покрай живописните меандри на язовир Ивайловград, се насочваме към следващата ни цел - Глухите камъни, определено един от най-внушителните и известни тракийски култови комплекси в България, който ще го достигнем след кратък преход. В гигантски монолитен блок висок 30 метра, са издялани няколкостотин скални ниши, а наблизо са разположени и загадъчни мегалитни гробници. 33 каменни стъпала ще ни изведат на самия връх на светилището, за да посетим и гробницата-мавзолей. Програмата ни завършва със село Мезек, край което ще разгледаме известната средновековна крепост (11-12 век) и уникалната тракийска куполна гробница (4 век пр.Хр.), считана за едно от най-значимите съоръжения разкрити в земите на древна Тракия.

Прибиране в град София до 22:00 часа, с попътно спиране в подходящо заведение за разбор на програмата.

 

 

 

ЦЕНА: 248 лв.  
Включва:
 опитен планински водач, транспорт с комфортен бус, 3 нощувки в хотели по програмата, планинска застраховка

 

ЕКИПИРОВКА: удобни обувки, гети, щеки, подходящи дрехи, слънчеви очила, слънцезащитен крем, челник, раница - за еднодневни преходи.

 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване, можете да се свържете с нас по един от следните начини:

  • имейл на: svetlazheliazkova@gmail.com
  • обаждане на тел. 0887633367 - Светла Желязкова или 0887065443 - Илиян Дуков 
  • лично съобщение във Фейсбук