ВРЪХ БОТЕВ И РАЙСКОТО ПРЪСКАЛО

14-15 септември 2019 г.

ЕСЕН В БАЛКАНА
 

 


Ще изкачим емблематичния връх Ботев по атрактивната Тарзанова пътека и ще снимаме най-високия водопад на Балканите - Райското пръскало. Нощувката ни ще бъде в уютната хижа Рай, кръстена така заради красивата местност, в която е разположена.
 

 

 

ПРОГРАМА:
 

14 септември, събота

Сборен пункт в 6:30 в фоайето на Централна ЖП гара, София.

Водачът купува билетите и с влака , движещ се успоредно на Подбалканския път, в 10:10 сме в Калофер. Следва трансфер до местността Паниците (750 м.), откъдето продължаваме пеш. За около 4 часа по горски пътеки сред красиви поляни и прохладна букова гора достигаме уютната хижа Рай (1440 м. ). Настаняваме се и се отправяме към водопада Райското пръскало, който с височината си от 125 метра е най-високият на Балкански полуостров. При желание може да се покачим и на близкия връх Голям Калоферски Купен (1448 м.) и да се насладим на красивата гледка от челото му. Вечеря и нощувка на хижата.

 

15 септември, неделя

Ранна закуска. В 7:00 часа с лек багаж се отправяме по прочутата Тарзанова пътека (обезопасена на по-трудните участъци), към връх Ботев (2376 м.). След около 3 часа сме на първенеца на Централен Балкан и цяла Стара планина. Свободно време за снимки, чай с дежурния метеоролог и по обратния път се спускаме на хижа Рай. Кратка почивка и се връщаме по познатата ни от предния ден пътека до местност Паниците, където транспортът вече ни очаква, за да се придвижим до гарата в Калофер за влака в 18:33 часа. Прогнозен час за прибиране в София – 21:18 часа.

 

ЦЕНА: 119 лв.
 

Цената включва:

  • лицензиран планински водач

  • транспорт София-Калофер-София

  • една нощувка в хижа Рай

  • планинска застраховка

 

Цената не включва:

- храна и разходи от лично естество


 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по един от следните начини: