ВРЪХ БОТЕВ И ВИДИМСКАТА ЕКОПЪТЕКА

15-16 юни 2019 г.
 

НЕВЕРОЯТНИ ПАНОРАМИ КЪМ СЕВЕРЕН ДЖЕНДЕМ
 

Уикендът ни предоставя идеална възможност за зареждащи преходи в Националния парк „Централен Балкан“. През първия ден следвайки течението на река Пръскалска, през прохладна букова гора и преминавайки по атрактивни дървени мостчета, ще достигнем водопада Видимското пръскало, висок цели 80 метра и разположен в резервата „Северен Джендем“. На следващия ден по красив маршрут от хижа Плевен ще изкачим първенеца на Стара планина – връх Ботев (2376 м.) Насладете се на активна, освежаваща почивка сред Природата! Очакваме Ви!

 

ПРОГРАМА:
 

15 юни, събота

Тръгване в 7:00 часа от София, площад Руски паметник.

За около 3 часа достигаме района на село Видима (Априлци). Отправяме се по Видимската екопътека, която представлява опознавателен маршрут в резервата „Северен Джендем“. Разходката е изключително приятна! Преминава през вековна букова гора и по удобен чакълест път и хубава пътечка, успоредно на течението на река Пръскалска, достига Видимското пръскало (80 м.), който е сред най-високите водопади в България! През цялото време се откриват красиви гледки към скалните форми, изваяни по пътя на водата и живописната Природа в резервата. По маршрута са поставени беседки за отдих и похапване, а също и информационни табели, запознаващи ни с флората и фауната на парка, както и с историята на района. Времето, необходимо за преминаване на цялата пътека е 4-5 часа.

По-късно от местност Мазането за 1,15 часа достигаме хижа Плевен, разположена на 1390 метра надморска височина в местността Бъзов дял, където ще нощуваме. На хижата се предлага храна.

 

16 юни, неделя

Закуска. Следвайки красив маршрут от хижа Плевен за 3,5 часа ще изкачим старопланинския първенец връх Ботев (2376 м.). Водачът ще определи маршрутът за връщане и след около 4 час часа ще слезнем при транспорта. Прибиране в град София до 21:30 часа, с възможност за попътно спиране за вечеря в подходящо заведение.Цена: 119 лв. 

Цената включва:

лицензиран планински водач

- транспорт от и до София

- една нощувка в хижа Плевен

- планинска застраховка

 

За допълнителна информация, въпроси и записване, можете да използвате следните варианти: