МИСТЕРИОЗНАТА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
 

1-6 септември 2018 г.

 

 

„Тези, които няма какво да кажат - често говорят, а онези, които познават истината - често мълчат. А ние замръзналите сенки мълчаливо очакваме пролетта, която никога няма да дойде“ - богомилски епитаф

 


 

Пътешествие в стил Индиана Джоунс! Отправяме се към една от най-загадъчните страни на Балканите, мястото, където богомилското учение, започнало от България е намерило подкрепа в лицето на босненските банове и е разполагало със своя държавност в продължение на столетия. За тези времена ни напомнят откритите в наши дни почти 70 хиляди „стечаци“, представляващи своебразни произведения на изкуството в най-разнообразни форми: саркофази, надгробни плочи, обелиски, монументални кръстове. Около 86% от тях са на територията на Босна и Херцеговина, а останалите - в близки, контролирани през Средновековието земи, днес в Хърватска, Черна гора и Сърбия. Периодът, в който са създадени е времето между 12-16 век., като на около 6000 от тях са открити релефни мотиви, а на около 400 – инкрустирани надписи. Своеобразни каменни книги, с изваяни релефни хералдически символи, флорални мотиви, декоративна и религиозна символика, епитафи и сцени от ежедневието, те представляват уникални културни артефакти, причина от 2016 година да бъдат включени под Егидата на ЮНЕСКО. Това е и основната тема в настоящото мероприятие, хармонично и балансирано допълнена с някой от най-значимите природни, културни и духовни феномени в страната, а именно: водопада Кравице, Мостар, Вишеград, Сараево, дервишкото теке в Благай, поклонническия център Меджугорие.

Почувствайте се откриватели и се включете в ексклузивното събитие на Йоги Трекинг!

 

 

  
 

 


 

ПРОГРАМА:

 

1 ден

Пътешествието ни започва в 6:00 часа от площад Руски паметник, София. Прекосяваме Сърбия, а по пътя ще имаме възможност да опитаме майсторски приготвена рибена чорба, поднесена ни в атрактивен понтонен ресторант на река Западна Морава. Навлизаме в Босна и Херцеговина и не след дълго сме пред първия си некропол - Борак, в който ще видим 212 стечаци (надгробни камъни), с изобразени върху тях различни мотиви: полумесец, розетки, ръка с меч, куче, елен, хора, мечки. Продължаваме към Сараево, настаняваме се и веднага се отправяме на вечерна разходка сред забележителностите на града: Башчаршията с фонтана „Селебия”, джамията Гази Хюсрев Бей (16 в.), катедралата „Сърцето на Иисус” (19 в.), , „Сахат кула“, кметството и др. Вечеря. Нощувка.

 

 

 

2 ден

Закуска. В 10:00 часа ще посетим „Националния музей на Босна и Херцеговина“, в който са съхранени някои от най-изящните стечаци. Тук е и прочутият 14-тонен Сгошчански стечак, с невероятна декорация, за който се смята, че е принадлежал на босненски бан Стйепан ІІ Котроманич. Отправяме се към следващия обект, Забрде-Тарчин, където се надяваме да открие барелеф на кинокефал, а може би „Свети Христофор“?. Следобед ни очаква Дуго Полье с над 150 стечака. Нощувка в мотел на брега на очарователното Ябланицко езеро.

 

 

3 ден

Закуска. Пътят ни днес през голяма част от времето следва течението на красивата река Неретва. Първата ни цел е Каурско грооблье с 121 стечака, разположени на малък хълм по протежение на пътя. Наблизо е най-известното планинско езеро в Босна и Херцеговина – Борачко езеро, така че то е следващата ни спирка. След кратък трансфер се озоваваме пред некропола Грчка главица с 172 стечака, а малко по-късно докато ни приготвят обяда в близката рибена ферма, ще се разходим до житните мелници на река Ладаница, които все още се използват. Време е за дервишкото теке в Благай от 1520 година, разположено край мощния карстов извор на река Буна. После ще посетим архитектурния ансамбъл Велажичевина, показващ едни от най-забележителните образци на ислямски сгради от средата на 18-ти век. Отправяме се към историческия град Мостар – символ на Босна и Херцеговина и паметник на ЮНЕСКО от 2005 г. Настаняваме се за две нощувки. Вечерна разходка по чаршията и района на Старият мост, построен в първоначалния си вид през 16-ти век от Мимар Хайрудин, предшественик на Мимар Синан. При късмет можем да видим в действие и някой от членове на „Клуба на скачачите от моста“. Вечеря, нощувка.

 

 

4 ден

Закуска. Отправяме се към Меджугорие (местния вариант на португалската Фатима) – необикновено градче, край което „Света Богородица“ се явила на 24 юни 1981 г. пред 6 дечица. Мястото се посещава от около 2 млн. човека годишно, а Божията майка се визуализира пред около 1% от тях. Твърди се, че тук мнозина намират отговор на трудни житейски въпроси и животът им се преобразява в положителна посока. Ще се изкачим и до хълма, където се е случило чудото за първи път. Следващата ни спирка е водопадът Кравице на река Требизат - великолепна травертинова каскада пълнеща малко езеро (носете си бански). Продължаваме към некропола Радимля с 133 красиво декорирани в нисък релеф и различни резбарски техники надгробни плочи и саркофази, датиращи от 15-ти и 16-ти век. Върху пет от тях личат надписи, свързани с богомилската фамилия Храбрен-Милорадович. Следващата ни цел е некропола Болжуни, който е сред най-големите и с богато украсени стечаци, голяма част от тях дело на майстор Гръбач и неговите ученици, творили през втората половина на 15-ти век. Уникално за Болжани са фигурата на лъв, жена с дете в ръцете й, стилизирани розетки, митично животно като гущер и кръгов танц с танцовия лидер, който язди елен. Тук ще видим и 19 епитафи, предоставящи историческа информация и детайли от значение за културната история на Босна и Херцеговина. Последният ни некропол за деня е Поткук с 251 стечака, 45, от които с декорации. Връщаме се за втора нощувка в Мостар.

 

 

5 ден

Закуска. През днешния ден ще влезем в ролята на истински откриватели – ще караме по тесни планински пътища докъдето успеем, после ще походим няколко часа, но усилията от посещението на некрополите Ценгица Бара и Мрамор си заслужават! Нощувка във Фоча., в комфортните бунгала на рафтинг камп край река Дрина.
 

 

6 ден

Закуска. Трансфер до Вишеград и снимане на известния мост на Мехмед Паша Соколович на река Дрина. Мостът е построен в края на 16-ти век под ръководството на Коджа Мимар Синан. Понастоящем е под егидата на ЮНЕСКО от 2007 г. Наблизо е и следващия ни обект - „Андричград“ , наричан още „Камен град“. Всъщност след Дървен град (Кустендорф), това е вторият проект на Емир Костурица, с който той засвидетелства почитта си към великия писател и нобелов лауреат – Иво Андрич, отрасъл във Вишеград.

Прогнозно прибиране в София до 22:00 часа с попътно спиране в сръбска кафана.
 

 

 

ЦЕНА: 649 лв.

 

Цената включва:

  • транспорт от и до София

  • водач

  • гост-лектор: Марияна Шабаркова-Петрова, с над 20 годишен изследователски опит, свързан с религиозната обредност, преводач на книгата на Мишел Рокбер: „История на катарите“, автор на: „Етиопия или отвъд познатото християнство“, съавтор на „Мистерията на българските стенописи“

  • 4 нощувки в хотели 3*, 1 нощувка в бунгала в рафтинг-камп

  • застраховка „Асистанс“ към ЗАД „Армеец“ с покритие 5000 евро

 

Минимален брой 7 участника.

 

 

За допълнителна информация, въпроси и включване: