ПЛАНИНИТЕ НА БРИТАНИЯ И НЕУСТОИМАТА ШОТЛАНДИЯ

1-11 август 2020 г.

 

 

В перфектния сезон ви каним на пътешествие, в което ще изкачим най-високите върхове в четирите държави формиращи Великобритания, а между тях сме ви подготвили невероятна селекция от приказни градчета, изумителни природни феномени, както и най-красивите езера и замъци в Шотландия!

 

 

ПРОГРАМА:

 

Ден 1

Полет София – Манчестър, 12:30 – 14:00

Трансфер до град Честър, известен като един от градовете в Англия с най-добре запазени крепостни стени и красива архитектура,  а разстоянието до границата с Уелс  е само 8 км. Разходка из централната част и нощувка.

 

Ден 2

Влизаме в Уелс и директно се насочваме към  Национален парк Сноудония, за да изкачим  първенеца  на страната – връх Сноудън (1085 м.). Самата планина има формата на подкова, която ще траверсираме по атрактивен маршрут. Продължителността на целия преход е около 5 часа, а денивелацията +700 м., - 700 м. Следва разходка из двете красиви градчета  Коуин Бей  и Ландидно, разположени на брега на Ирландско море.  Нощувка в района.
 

 

Ден 3

Ферибот до Дъблин. Добре дошли в Северна Ирландия! Трансфер до мистичната планина Мурни, където се намира най-високият връх на страната – Слийв Донард (852 м.). Маршрутът ни не е труден технически, но започва от периферията на Нюкасъл, почти от морския бряг. Награда ни е великолепната 360 градусова гледка към страната, остров Ман, Англия, Уелс и Шотландия. Вечерта ще разгледаме столица Белфаст, известна с червените си сгради и построяването на кораба Титаник, на който е посветена футуристична конструкция.  Нощувка.

 

 

Ден 4

Сутринта ще снимаме базалтовите колони на „Пътят на великаните“, единствената забележителност в страната, която е под Егидата на ЮНЕСКО, формирана от вулканично изригване преди 60 милиона години. Наблизо е и средновековния замък Дънлус, чийто руини надвесени над скалистия атлантически бряг напомнят за някогашното му величие. Задължителна спирка ни е атрактивният въжен мост Карик-а-реде, придобил популярност от сериала „Игра на тронове“,  след което се прехвърляме в Шотландия. Трансфер до град Стърлинг. Нощувка.

 

Ден 5

Денят ни започва с ренесансовата архитектура на замъка Стърлинг, който е сред най-големите и значими в цялата страна. Насочваме се към Северна Шотландия прочута със своите езера (Lochs) и 282 планини (Munros). Кратък трансфер ни отвежда до брега на Лох Акрей, откъдето за около 1,5 часа ще се изкачим до Бен А’ан (454 м.), известен с магнетичната си гледка към Лох Катрин. Продължаваме към замък Килчърн, разположен на брега на Лох Ейв и любимо място на всички фотографи. Нощувката ни е предвидена в района на Форт Уилям и Лох Линне.

 

 

Ден 6

Днес ще изкачим връх Бен Невис (1345 м.), най-високата точка на Шотландия и Великобритания, при това от морското ниво. Преходът за деня ще бъде около 8 часа, след което ще се придвижим в посока към Лох Дю с нощувка в къща за гости.

 

Ден 7

След закуска ще посетим замъка Елън Донан, живописно разположен на малък остров, свързан със сушата посредством каменен мост и познат ни от филма Шотландски боец.  Дойде моментът за остров Скай, най-големият остров от Вътрешните Хебриди, район със сложно геложко минало и неземна красота. „Черешката на тортата“  ще бъде изкачването на връх Бла Вейн (928 м.), „Синята планина“, от който се открива зашеметяваща гледка - една от най-великолепните в Британските острови. Срещу нас като на длан са разгърнати страховитите, скалистите зъбери на основния рид на планината Килин, а под нас е дълбоко врязания залив на Лох Слапин . Продължаваме към селцето Елгол, прочуто с приказното си крайбрежие, а след това се отправяме към вътрешността, за да обиколим полуостров Тротерниш и природните му чудеса -   базалтовите игли на „Старецът от Стор“, самотният полуостров „Брадърс пойнт“ ,  55 метровият водопад „Милт“, сгромолясващ се на морския бряг, а ако остане време, ще ви заведем и до мистичната долина „Фейри Глен“. Нощувка в района на главния град Портри.

 

 

Ден 8

Отправяме се към най-известното шотландско езеро – Лох-Нес, за да потърсим легендарното чудовищe Неси.  Дори и да не го срещнем вероятно не трябва да съжаляваме, тъй като при едно от последните му появявания е погълнало трима мъже. След това ще се отбием до панорамната площадка към Лох Таммел и накрая ще снимаме великолепния замък Гламис. Насочваме се към  района на Единбург и се настаняваме за нощувка.
 

 

Ден 9

Невероятното ни пътешествие продължава с град Единбург и доминиращият пейзажа едноимен замък-крепост, разположен на върха на древен вулкан. Ще се отбием и до красивия замък Флоорс, преди да се върнем отново в „добрата стара Англия“  и Национален парк Лейк Дистрикт.
 


 

Ден 10

Кратък трансфер ни отвежда до изходния пункт за най-високия английски връх – Скафъл Пайк (978 м.).  Тази част на страната е известна като една от най-дъждовните, а въпреки височината си планината не трябва да се подценява. Все пак сме тук в най-подходящия месец, така че се надяваме на отлични условия и нови пленителни гледки.  Преходът ще ни отнеме около 5 часа.

Разборът на отминалите дни ще го направим естествено с шотландско уиски в баровете на Манчестър.  

 

Ден 11

Прибиране в България  с полет Манчестър – София, 07:45 – 13:05

 

ЦЕНА РАННО ЗАПИСВАНЕ: 2365 лв.,  с капариране на 30% до 31.12.2019 г.

Цена след  тази дата: 2465 лв.

 

Минимален брой 7 участника.

 

Цената включва:

 • лицензиран планински водач
 • транспорт с рент а кар-и , горивото и всички необходими такси
 • фериботни билети Уелс – Северна Ирландия – Шотландия
 • 10 нощувки в къщи за гости и малки хотелчета
 • застраховка „Асистанс“ с покритие 5000 евро

 

Цената не включва:

 • самолетни билети София – Манчестър – София
 • храна и разходи от лично естество
 • входове за посещаваните обекти

 

За допълнителна информация, въпроси и записване:

 • i_dukov@mail.bg
 • 0887065443 – Илиян Дуков
 • лично съобщение във Фейсбук