ЗАГАДКИТЕ НА БЕЛОГРАДЧИК И ВОДОПАДИТЕ НА СЕВЕРОЗАПАДА

24-26 май 2019 г.
 


 

Пещерите Венеца, Козарника, Лепеница, Белоградчишкото кале, монолитния феномен Боров камък и оброчните кръстове в района, Чипровския водопад и Копренската екопътека – изключителни места, които всеки българин трябва да посети, за да оцени красотата на страната ни!

 

 

ПРОГРАМА:

24 май, петък

Тръгване в 7:00 часа от София, площад Руски паметник. Отправяме се към района на село Орешец, за да се насладим на най-новата благоустроена пещера у нас. Едва отворила врати за посетители на 1 юни 2015 година, пещера Венеца бързо си спечели славата като най-красива в страната. (https://www.youtube.com/watch?v=glpxWmyoRqE). Следващата ни цел е пещерата Козарника, разположена в скален скат с импозантен южен вход. В нея са разкрити 21 геоложки слоя, като в най-долния пласт е открит зъб на Homo erectus и животински кости датирани от преди 1,4 милиона години. След кратък трансфер се озоваваме пред Белоградчишката крепост – символ на града и задължителна част от програмата ни. Докато се любуваме на гледките от Калето можем да си похапнем от предварително приготвените сандвичи. Денят ни завършва с мегалитната пещера „Лепеница“, която е на две нива и със следи от изкуствено оформление на свода на втория етаж. Смята се, че тя принадлежи към мащабен античен светилищен комплекс и е била използвана като обсерватория. Нощувка в района.
 

 
 

25 май, събота

След закуска се насочваме към Боровишкия светилищен комплекс, с забележителната църква „Света Троица“, известна още като „Червената църква“, защото цялата е изградена от червения камък на Белоградчишките скали, сред които е разположена. Построена е през 1866 година върху основите на средновековен храм и в архитектурно отношение е уникална с каменния си свод без дървена покривна конструкция. Мястото е приказно! Намираме се в подножието на грандиозния природен феномен Боров камък, представляващ живописен монолит, доминиращ в най-източната, Фалковската скална група. Наоколо са разположени оброчни кръстове, две пещери, жречески молитвен заслон, римско укрепление и келтско слънчево светилище. Трансфер до град Чипровци. Преход до Чипровски водопад и връщане през Гушовски манастир (16-ти век), общо 3 часа. Нощувка в град Чипровци.
 

 

 

 

26 май, понеделник

След закуска трансфер до с. Копиловци. Днешният ден е посветен на Копренските екопътеки. Предстои ни да снимаме култовите водопади Дуршин скок, Ланджин скок и Големия скок, последният е разположен на р. Графска и се смята за най-дългата водна каскада в България.

Отправяме се към София с традиционен разбор на мероприятието в рибарника-ресторант „При Сталин“. Прогнозно прибиране до 21:30 часа.
 

 

 

Минимум 7 участника.

 

ЦЕНА: 199 лв.

 

Цената включва:

  • транспорт с комфортен бус

  • лицензиран планински водач

  • две нощувки в къщи за гости

 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване, можете да се свържете с нас по един от следните начини: