АЗЕРБАЙДЖАН – ВРЪХ БАЗАРДЮЗЮ

24-31 юли 2018 г.

Краен срок за записване и потвърждение на групата: 18 юни 2018 г.
 

водач: Илиян Дуков

С благодарност към Стела Стоилова за предоставената информация!


Настоящото пътешествие е с експедиционен характер. След 10 години отново се насочваме към Азербайджан, но този път с надеждата да изкачим граничния кавказки връх Базардюзю (4466 м.) - най-високата точка в страната и в Република Дагестан. На югоизток склоновете му са стръмни, черни сипеи, а на северозапад, от Руска страна – ледени стени. Върхът е своеобразна естествена граница между двете държави. Първото документирано изкачване на масива е направено през зимата на 1873 г., когато руски топографи установяват триангулачна пирамида. Лезгините, дагестанска народност, използват за върха името Кичевнедаг (Планина на ужаса). В превод от турски Базардюзю означава пазарен площад. Върхът е използван като ориентир за достигане на високопланинската долина Шахнабад, в която са се провеждали ежегодни тържища на коне и други, типични за поминъка на населението, животни. Търгували са се и занаятчийски изделия - дагестански килими, дамаски, оръжия, селскостопанска продукция. По-късно районът се използва от Русия за провеждане на спортни лагери и обучение на войска за действия във високопланински условия. Понастоящем е включен в територията на „Национален парк Шахдаг,“ изключително изолиран като местоположение и годишно до него се допускат едва по няколко човека. Режимът за достъп е доста бюрократичен и тъжък, без никакъв ясен регламент и срокове, а краткото време, с което разполагаме до обратния полет, допълнително усложнява предизвикателството, но да видим. Ако това въведение не ви е отказало, ако нямате против да спите на палатки, да изследвате диви територии, имате планинарски опит и се чувствате в добра кондиция, ще се радваме да споделим приключението заедно ...


 

 

 

ПРОГРАМА:

 

24 юли, вторник

Среща с групата в 10:00 часа на летище София. Директен полет София-Баку (11:55-16:05) с Buta Airways

Трансфер до базата за настаняване и вечерна разходка из града, живописно разположен на брега на най-голямото световно езеро – Каспийско море.

 

25 юли, сряда

Уреждане формалностите за предстоящото пътешествие и получаване на разрешителното за влизане в Национален парк Шахдаг. Довършваме разглеждането на Баку, със задължително отбиване до бе Ичери шехер – Старият град, който е включен в Световния списък за културно наследство на ЮНЕСКО. Неговите отбранителни стени от 12 век са почти изцяло запазени. Арабско, персийско, турско и руско присъствие се преливат в културна приемственост. Крепостта е историческото ядро на града. Най-внушителни сред древните паметници са Девичата кула (7-12 век) и Двореца на Ширваншаховете (15 век).

 

26 юли, четвъртък

Ако всичко е наред с разрешителното (оптимистичен вариант), се отправяме към град Губа и от там към с. Хайналък (2350 м.), откъдето се влиза в парка през граничен пункт, поради близостта с Дагестан (граница с Русия). Правим лагер край реката и потегляме да разгледаме това автентично село, подслонило наследниците на едно от племената на Кавказките албанци (според Страбон - 26 на брой), което в течение на хилядолетия е запазило специфичния си език и обредност. През 12 век исляма стига до тези места. Над селото има спонтанен източник на природен газ, причина и тук да се цитира наличие на Зороастрийски храм.

 

 

27 юли, петък

След проверка на „граничния пункт“ се натоварваме, заедно с местния сертифициарн водач на високопроходима техника (военен камион) и се отправяме на път с идеята да ни закара „докъдето може“. Установяваме се на базов лагер на 3240 метра.

 

 

28 юли, събота

Аклиматизационен преход до връх Зверь (3600 м.) - неформално наименование дадено му от местен водач след като е намерил вълча следа и разхвърляни кости от дагестански тур (източно-кавказки тур), който обитава райони между 2 000 -3 500 м.н.в. Има масивни лировидни рога с дължина от 80 до 100 см. Нощувка в базовия лагер.

 

29 юли, неделя

Ден за атака на връх Базардюзю (4466 м.) Преходът не е много труден технически, върви се по различни варианти на сипеи, но вероятно ще ни бъдат необходими около 8 часа общо за двете посоки, в зависимост от аклимазицията си и атмосферните условия. Събираме лагера и се връщаме по долината на Шахнабад, за среща с камиона и прибиране по обратния път.

 

30 юли, понеделник

Резервен ден и прибиране в Баку.

 

31 юли, вторник

 

Директен полет Баку-София (8:30-10:55)

 

 

ЦЕНА: 999 лв.

 

Краен срок за записване и потвърждение на групата: 18 юни 2018 г.

Минимум 7 участника.


 

Цената включва:

  • лицензиран български планински водач

  • лицензирани местни планински водачи

  • сухопътни трансфери по маршрута

  • нощувките в Баку – има различни варианти, но условията ще бъдат базови

 

Цената не включва:

  • директния полет София-Баку-София (около 400 лв. към 03.06.2018 г.)

  • входна виза за Азербайджан (около 60 евро)

  • разрешителното за вход в Национален парк Шахдаг, издавано от Министерството на екологията (около 52 евро)

 

 

За допълнителна информация, въпроси и присъединяване: