ПОТВЪРДЕНА

ВЕЛИКДЕН В АТОН

6 - 10 АПРИЛ  2018 г.
 

ПОСРЕЩАНЕ НА ПРАЗНИКА В ЗОГРАФ!

включване до: 1.03.2018 г. 
 

В днешния глобален, материален свят малко неща са останали близки до естествената си форма и предназначение. Най-източният ръкав на Халкидики е именно едно от тях. Единствената в света монашеска република е задължителна спирка и упование по пътя на всеки православен християнин от мъжки пол. Тук времето сякаш е спряло, а редът и порядките се различават от всичко, което ни е познато. Посещението на Света гора е известно още и като „малък хаджилък”.

Да се докоснем заедно до духовните традиции, съхранени вече повече от хиляда години!

 

ПРОГРАМА:

6 април, петък

Тръгване в 8:00 часа от град София, пл. Руски паметник. Следобяд пристигаме в Йерисо. Свободно време за разглеждане на градчето и вечеря в таверна. Нощувка в хотел.

  


7 април, събота

Ранно ставане, взимаме си диамонитиритата (разрешителните за влизане и престой на полуострова). В 9:45 се качваме на кораб за Атон. След около 1,5 часа слизаме на манастира Дохиар и го посещаваме. Продължаваме към манастира Констамонит. Покланяме се в Католикона (главния храм) и се отправяме към българския манастир Зограф. Настаняване, вечеря, нощувка.

  


8 април, неделя

Посещение на утринната празнична служба. Отправяме се към Хилендарския манастир. Ще отделим повече време на този важен за България манастир. След кратък преход (40 минути) достигаме отцепническия Есфигмен. Вечеря и нощувка в светата обител.

  

 

9 април, понеделник

Посещение на утринната служба. Следва приятен 3 часов преход до манастира Ватопед. Той е втори в светогорската йерархия - един от най-богатите и най-красивите. След като се запознаем с чудотворните му икони и мощи с бус се придвижваме до Карея. Това е старинно селище явяващо се административен център за полуострова. Деветнадесет манастира имат свои конаци с представител, а двадесетият – Кутлумуш е в пределите на населеното място. В олтара на съборната църква Протата (най-старата в Света гора) е достъпна за поклонение чудотворната икона „Достойно Есть“. Иконостасът на църквата параклис „Св. Преображение Господне“ към конака на Зографския манастир пази четирите най-съвършени икони в творчеството на Захарий Зограф, дарени от него точно преди смъртта му през 1853 г. Андреевският скит, част от който от 1930 г. функционира и като Духовна академия на Света гора, се издига по склона над светогорската столица. Вечеря и нощувка в Андреевския скит.

  

 

10 април, вторник

В 10:30 се качваме на бус за пристанището Дафни. В 12:15 взимаме кораб за Урануполи, където по разписание се очаква да пристигнем към 14:00 часа. Свободно време за покупка на сувенири (30 минути). Прибиране в град София до 22:00 часа, с попътно спиране за пазар в Гърция.

 

ЦЕНА: 469 лв. 

Цената включва: 

- транспорт от и до София

- лицензиран планински водач с опит в Атон

- една нощувка със закуска в хотел в Йерисо

- фериботи

- вътрешни  трансфери по програмата

- медицинска застраховка

- формалности по уреждането на разрешителните

 

Цената не включва: 25 евро - стойността на разрешителното за влизане в Света гора (за православни християни). Заплаща се на място в поклонническия офис в Урануполи. Същото осигурява и безплатни нощувки с вечери в  манастирите по програмата. 

 

          НЕОБХОДИМА ЕКИПИРОВКА

          Раница  30-40 литра, удобни обувки,  челник.

 

ХРАНА: На Зографския манастир, Есфигмен и Андреевския скит ще вечеряме с монасите. В Карея има хранителен магазин, гостоприемница и фурна. За останалото време е необходимо да предвидим умерено количество храна и шише за вода.
 

ДОКУМЕНТИ: лична карта , може също да се носи и папка с твърди корици за съхранение на диамонитрионите, с цел по-късното им поставяне в рамка.


 

  За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с мен по един от следните начини:

- имейл на: i_dukov@mail.bg
- обаждане на тел. 0887 065 443
- лично съобщение във Фейсбук