ПОТВЪРДЕНА

ВЕЛИКДЕН В АТОН
 

14 - 18 АПРИЛ  2017 г.
 

НЯМА СВОБОДНИ МЕСТА!
ЕЛАТЕ С НАС ОТНОВО В ПЕРИОДА 4-8 ОКТОМВРИ !

 

В днешния глобален, материален свят малко неща са останали близки до естествената си форма и предназначение. Най-източният ръкав на Халкидики е именно едно от тях. Единствената в света монашеска република е задължителна спирка и упование по пътя на всеки православен християнин от мъжки пол. Тук времето сякаш е спряло, а редът и порядките се различават от всичко, което ни е познато. Посещението на Света гора е известно още и като „малък хаджилък”.

Да се докоснем заедно до духовните традиции, съхранени вече повече от хиляда години!

 

ПРОГРАМА:

14 април, петък

Тръгване в 8:00 часа от град София, пл. Руски паметник. Следобяд пристигаме в Йерисо. Свободно време за разглеждане на градчето и вечеря в таверна. Нощувка в хотел.

  


15 април, събота

Ранно ставане, взимаме си диамонитиритата (разрешителните за влизане и престой на полуострова). В 9:45 се качваме на кораб за Атон. След около 1,5 часа слизаме на манастира Дохиар и го посещаваме. Продължаваме към манастира Констамонит. Покланяме се в Католикона (главния храм) и се отправяме към българския манастир Зограф. Настаняване, вечеря, нощувка.

  


16 април, неделя

Пожелание посещение на утринната служба. Отправяме се към Хилендарския манастир. Ще отделим повече време на този важен за България манастир. След кратък преход (40 минути) достигаме отцепническия Есфигмен. Вечеря и нощувка в светата обител.

  

 

17 април, понеделник

Посещение на утринната служба. Следва приятен 3 часов преход до манастира Ватопед. Той е втори в светогорската йерархия - един от най-богатите и най-красивите. След като се запознаем с чудотворните му икони и мощи с бус се придвижваме до Карея. Това е старинно селище явяващо се административен център за полуострова. Деветнадесет манастира имат свои конаци с представител, а двадесетият – Кутлумуш е в пределите на населеното място. В олтара на съборната църква Протата (най-старата в Света гора) е достъпна за поклонение чудотворната икона „Достойно Есть“. Иконостасът на църквата параклис „Св. Преображение Господне“ към конака на Зографския манастир пази четирите най-съвършени икони в творчеството на Захарий Зограф, дарени от него точно преди смъртта му през 1853 г. Андреевският скит, част от който от 1930 г. функционира и като Духовна академия на Света гора, се издига по склона над светогорската столица. Вечеря и нощувка в Андреевския скит.

  

 

18 април, вторник

В 10:30 се качваме на бус за пристанището Дафни. В 12:15 взимаме кораб за Урануполи, където по разписание се очаква да пристигнем към 14:00 часа. Свободно време за покупка на сувенири (30 минути). Прибиране в град София до 22:00 часа, с попътно спиране за пазар в Гърция.

 

 

            НЕОБХОДИМА ЕКИПИРОВКА

            Раница  30-40 литра, удобни обувки,  челник.

 

            ДОКУМЕНТИ: лична карта

 

 

  За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с мен по един от следните начини:

- имейл на: i_dukov@mail.bg
- обаждане на тел. 0887 065 443
- лично съобщение във Фейсбук