Андалусия - история и страст
 

2-9 май 2020 г.

 

8 дни / 7 нощувки

 

 

ЦЕНА РАННО ЗАПИСВАНЕ: 1599 лв. , с капариране на 50% от сумата до 31.12.2019 г

ЦЕНА СЛЕД ТАЗИ ДАТА: 1699 лв.

 


 

Андалусия! Каквото и да се каже – думите не стигат. Тази южна земя в прегръдките на Пиренейския полуостров е разположена на своя историко - географски кръстопът. Покорявана от какви ли не завоеватели: финикиици, римляни (императорите Траян, Клавдий, Адриян са родени близо до Севиля), вестготи. Ал Андалус я наричали арабите, когато цели осем столетия е била под мавританско господство преди кралица Изабела І да я отвоюва. Но тъкмо този исторически отрязък от времето е оставил онзи безценен принос в световната културна съкровищница, който всяка година води тук милиони туристи от целия свят. Малага, Севиля, Гранада, Ронда - „душата на Андалусия” !!! Пътешествието ще ни отведе и на покрива на континентална Испания - връх Муласен (3478м.) и до страховития преход “Каминито дел Рей”. Ще отделим специално внимание и на прочутия Гибралтар. Освен изумителната и очарователна природа във всяко от тези уникални с атмосферата си места, подчертано толерантни към религии и етноси, ще открием шедьоври на архитектурата, изкуството и въобще на човешкия гений, с каквито съвременната цивилизация може само да се гордее. Много места от програмата се описват с степента „най”. Това е заслужено! Впрочем, хайде да ги посетим заедно...

 

 

 

 

 

  

 

ПРОГРАМА:
 

Ден 1: 
Събиране на групата 12:00 часа, Терминал 1, летище София. Полет с WIZZ Air от София до Малага (14:00-16:55). Взимаме буса. Настаняване, нощувка.

 

Ден 2: 
Закуска и веднага се отправяме да разглеждаме 
Малага, намираща се на брега на Средиземно море. Градът възниква през Х век пр.н.е., основан от финикийци под името Малака. Известен е като родното място на художника Пабло Пикасо. Основни забележителности са: Кастийо де Гибралфаро, Алкасаба де Малага, Катедралата на Малага, Римския театър. Следобед потегляме за Национален парк "Сиера Невада". Трансфер до изходния пункт и тричасов преход до хижа "Де Покейра". Вечеря, нощувка. 

 

Ден 3: 
Закуска. Оставяме излишния багаж и се насочваме към най-високия връх на Испания и континентална Европа - Муласен (3478 м.), кръстен на ислямски крал на Гранада от 15 век. Изкачилите го ще бъдат възнаградени с хубави гледки , удовлетворение от усилията и спомени за разказване. Преходът за деня е около 8 часа. Връщане в хижата за нощувка. Хижата е много уютна.

 

Ден 4:

Закуска. Слизаме до буса. Трансфер и разглеждане на Гранада. Дворцовия комплекс „Аламбра”,градската катедрала, най-големия оцелял мавритански квартал „Албасин” и кулата „Сан Николас” в него. Ще опитаме местната кухня известна със студените супи „Гаспачо” и „Ахо бланко”, обработваната със сняг шунка „Хамон де Травелез”, ”Еспетонес”, “Тортиля ал Сакрамонте”. Сладкишите са останали като традиция още от арабски времена, като в основата им стоят бадеми и мед. Такива са „Торта Реал“и “Пестинъос“. Сред известните сладкиши с различни видове кремове в тях са „Пиононос“ и „Роскос“. Нощувка. 

 

Ден 5:

Днес предстои да преминем по ”Пътечката на краля” - това означава в превод името на „Ел Каминито дел Рей”. Дълга е 3 километра, а отдолу дебне 100 метрова пропаст. В дъното й лежи коритото на река Гуадалорсе. Без никакво преувеличение Ел каминито дел Рей е в челните места на най-опасните пътища. Строежът на пътеката започва през далечната 1901 година и приключва 4 години по-късно - през 1905. Причината за щурото начинание е водноелектрическата централа, която се намира в района. Каньонът Ел Чоро предоставя добра възможност за добив на енергия от двата водопада - едноименния Ел Чоро и Гайтанехо. За да могат работниците да извършват поддръжка на съоръженията се налага изграждането на път през скалите, който да свързва инсталациите. Преодолявянето на Каминито отнема от 3 до 5 часа. Трансфер до Севиля, градът на Кармен. След настаняване тръгваме на късна разходка, за да си потърсим място , където да слушаме и гледаме фламенко на живо.

 

Ден 6: Целият ден е посветен на Севиля. Древно място с много история. Редом до готическите катедрали може да се видят пищни детайли на мюсюлманската архитектура, оформящи интересен стил, носещ името Mudejar. Именно в такъв стил е построена и една от големите забележителности на Севиля - замъкът Алказар. Друг архитектурен обект на града, който заслужава да бъде посетен, е катедралата на Севиля. Построена в готически стил, постройката е изградена върху съществувала преди това на същото място джамия. Интересни факти съпътстват историята на тази сграда. Част от минаретата на старата джамия дълго време са били запазени, а след това трансформирани в камбанарии. Освен това е известно, че предсмъртното желание на Христофор Колумб е било да бъде погребан именно в катедралата на Севиля. Основни места, които няма да пропуснем! А парка „Мария Луиза” е подходящ за почивка в горещините. Вечерта е времето за опознаване на нощния живот и кулинария в града.

 

Ден 7: 

След закуска се отправяме към  Ронда „душата на Андалусия”. Отделяме целия ден да опознаем това невероятно място. Името му е синоним на така нарачените „пуеблос бланкос” – тоест бели градове в планинската част на Андалусия. Макар и малко по размери, Ронда се слави с много неща. Градът се сочи за люлка на бикоборството в Испания и като мястото, където е изработена известната шест-струнна испанска китара. Счита се, че без тази китара е нямало да има фламенко. Ронда е обявен за национален паметник на Испания. Градчето основано от римляните е носело името Arunpa. Историята му започва с нахлуването на финикийците, продължава с гръцко завоевание, като през вековете е било управлявано и от мюсюлмани. Всяка една от тези култури е оставила своите следи върху развитието на района. Тези отпечатъци са запазени до днес и те са причината за интересната архитектура на градчето. ”Пласа де Торрос”, ”Арабските бани”, ”Новия мост” и „Градините на Куенка” са само част от нещата, който ще се видят тук. Настаняване, вечеря, нощувка. 

 

Ден 8: Закуска. Потегляме за градчето Ла Линеа, откъдето едно показване на личната карта е достатъчно за преминаване в Гибралтар. Още след границата ще видим странната самолетна писта, пресичаща пътя за центъра. Но най-важната забележителност тук се намира извън града, в района Горната скала, която ще изкачим с лифт. Пътуването е кратко и живописно с въодушевяващи, в ясно време, гледки към Гибралтар, Испания и Африка. На скалата живеят повече от сто берберски маймуни. Легенда гласи, че докато маймуните са тук Гибралтар ще е английски. След скалата ще посетим изключително красивата пещера St. Michael, ще си доставим удоволствието да се любуваме на залива на Алхесирас и отсрещния африкански бряг, а накрая любителите на шопинга ще имат свободно време да се развихрят по главната търговска улица на града. Сбогуваме се с полуострова и се насочваме към вече познатата ни Малага. Трансфер до летището, връщане на буса и директен полет с WIZZ Air за София (17:30-21:55)
 

Минимум 7 участника.

 


ЦЕНА РАННО ЗАПИСВАНЕ: 1599 лв. , с капариране на 50% от сумата до 31.12.2019 г

ЦЕНА СЛЕД ТАЗИ ДАТА: 1699 лв.


 

Цената включва:
- лицензиран планински водач
- 7 нощувки, 2 закуски (в планината)
- транспорт в Испания с рент а кар и всички разходи за него
- медицинска застраховка „Асистанс“ с 5 000 евро покритие


 

Цената не включва:

  • самолетен билет (около 240 евро към 3.10.2019 г.)

  • входове за забележителностите (билетите се заплащат и закупуват предварително)

  • билет за лифта в Гибралтар

  • разходи от лично естество

 

За допълнителна информация и записване се свържете с нас по един от следните начини: