ПОТВЪРДЕНА

Андалусия - история и страст
 

20-30 юни 2018 г.

 

11 дни / 10 нощувки

 


 


 

Андалусия! Каквото и да се каже – думите не стигат. Тази южна земя в прегръдките на Пиренейския полуостров е разположена на своя историко- географски кръстопът. Покорявана от какви ли не завоеватели: финикиици ,римляни (императорите Траян, Клавдий, Адриян са родени близо до Севиля), вестготи. Ал Андалус я наричали арабите, когато цели осем столетия е била под мавританско господство преди кралица Изабела І да я отвоюва. Но тъкмо този исторически отрязък от времето е оставил онзи безценен принос в световната културна съкровищница, който всяка година води тук милиони туристи от целия свят. Малага, Кадис, Севиля, Кордоба, Гранада, Ронда - „душата на Андалусия” !!! Пътешествието ще ни отведе и на покрива на континентална Испания - връх Муласен( 3478м.) и до страховития преход “Каминито дел Рей”. Ще отделим специално внимание и на прочутия Гибралтар. Освен изумителната и очарователна природа във всяко от тези уникални с атмосферата си места, подчертано толерантни към религии и етноси, ще открием шедьоври на архитектурата, изкуството и въобще на човешкия гений, с каквито съвременната цивилизация може само да се гордее. Много места от програмата се описват с степента „най”. Това е заслужено! Впрочем, хайде да ги посетим заедно...

 

 

 

 

 

  

 

ПРОГРАМА:
 

Ден 1: Полет от София до Малага. Продължаваме с бус до Гранада. Настаняване, разходка, вечеря. При желание - посещение на пещерата Сакромонте, където на чаша вино ще се любуваме на традиционното ФЛАМЕНКО ШОУ. Нощувка.

 

Ден 2: Разглеждане на Гранада. Дворцовия комплекс „Аламбра”,градската катедрала, най-големия оцелял мавритански квартал „Албасин” и кулата „Сан Николас” в него. Ще опитаме местната кухня известна със студените супи „Гаспачо” и „Ахо бланко”, обработваната със сняг шунка „Хамон де Травелез”, ”Еспетонес”, “Тортиля ал Сакрамонте”. Сладкишите са останали като традиция още от арабски времена, като в основата им стоят бадеми и мед. Такива са „Торта Реал“и “Пестинъос“. Сред известните сладкиши с различни видове кремове в тях са „Пиононос“ и „Роскос“. Ще трябва и да отделим време на подготовката за изкачването на връх Муласен. Нощувка.

 

Ден 3: Ранно ставане, отпътуване за подхода на трека. Изкачваме се до хижа ”Де Покейра”, за около 4,5 часа. Оставяме излишния багаж и продължаваме към най-високия връх на Испания в континентална Европа - Муласен (3478 м.), кръстен на ислямски крал на Гранада от 15 век. Изкачилите го ще бъдат възнаградени с хубави гледки , удовлетворение от усилията и спомени за разказване. Връщане в хижата за нощувка. Хижата е много уютна.

 

Ден 4: Рано ще напуснем подслона, защото ни трябват няколко часа да се доберем до буса. Заминаваме за третия по големина град в Андалусия, основан през 8-и век пр.н.е. Кордоба е изумителен град, в който в продължение на столетия християни, мюсюлмани и евреи са живеели ту в хармония, ту във войни и съревнование. Това е едно от най-добрите места, където да видите и осмислите колко шарен е светът. След като се настаним ще разгледаме римския мост и кулата Калахора. Великата джамия или Мескита /Мескита де Кордоба/ - най-грандиозната мюсюлманска постройка в западния свят е следващата ни цел. Време е за вечеря и заслужена почивка.

 

Ден 5: Закусваме и се отправяме към Алкасар де Кордоба (от арабски, ал-касар-дворецът). Отпътуваме за Севиля, градът на Кармен. След настаняване тръгваме на късна разходка, за да си потърсим място , където да слушаме и гледаме фламенко на живо.

 

Ден 6: Този ден е посветен на Севиля. Древно място с много история. Редом до готическите катедрали може да се видят пищни детайли на мюсюлманската архитектура, оформящи интересен стил, носещ името Mudejar. Именно в такъв стил е построена и една от големите забележителности на Севиля - замъкът Алказар. Друг архитектурен обект на града, който заслужава да бъде посетен, е катедралата на Севиля. Построена в готически стил, постройката е изградена върху съществувала преди това на същото място джамия. Интересни факти съпътстват историята на тази сграда. Част от минаретата на старата джамия дълго време са били запазени, а след това трансформирани в камбанарии. Освен това е известно, че предсмъртното желание на Христофор Колумб е било да бъде погребан именно в катедралата на Севиля. Основни места, които няма да пропуснем! А парка „Мария Луиза” е подходящ за почивка в горещините. Вечерта е времето за опознаване на нощния живот и кулинария в града.

 

Ден 7: След закуската тръгваме към най-стария същуствуващ град в Западна Европа - Кадис. Почти ориенталска катедрала, плажове, океански ветрове, моряшки, объркани в лабиринт улици и пържена риба в хартиени фунии. Градът, който е важно пристанище от 1100 г. пр.Хр., през XVIII в. държи монопола на испанско-американската търговия със злато. Днес това личи по много от внушителните постройки и особено по "Новата катедрала". След центъра на Кадис се отправяме към географския нос (Пунта де Тарифа), най-южната точка на Европа, разделящ Средиземно море от Атлантическия океан. Там е и фарът на Тарифа, най-тясното място на Гибралтарския проток. Отсрещният африкански бряг се намира само на 14 км. В късния следобед достигаме до хотела в Ла Линеа, границата с Гибралтар. Раходка и нощувка.

 

Ден 8: От градчето Ла Линеа, едно показване на личната карта е достатъчно за преминаване в Гибралтар. Още след границата ще видим странната самолетна писта, пресичаща пътя за центъра. Но най-важната забележителност тук се намира извън града, в района Горната скала, която ще изкачим с лифт. Пътуването е кратко и живописно с въодушевяващи, в ясно време, гледки към Гибралтар, Испания и Африка. На скалата живеят повече от сто берберски маймуни. Легенда гласи, че докато маймуните са тук Гибралтар ще е английски. След скалата ще посетим изключително красивата пещера St. Michael, ще си доставим удоволствието да се любуваме на залива на Алхесирас и отсрещния африкански бряг, а накрая любителите на шопинга ще имат свободно време да се развихрят по главната търговска улица на града. Сбогуваме се с полуострова и тръгваме към „душата на Андалусия”- град Ронда.

 

Ден 9: Отделяме целия ден да опознаем това невероятно място. Името му е синоним на така нарачените „пуеблос бланкос” – тоест бели градове в планинската част на Андалусия. Макар и малко по размери, Ронда се слави с много неща. Градът се сочи за люлка на бикоборството в Испания и като мястото, където е изработена известната шест-струнна испанска китара. Счита се, че без тази китара е нямало да има фламенко. Ронда е обявен за национален паметник на Испания. Градчето основано от римляните е носело името Arunpa. Историята му започва с нахлуването на финикийците, продължава с гръцко завоевание, като през вековете е било управлявано и от мюсюлмани. Всяка една от тези култури е оставила своите следи върху развитието на района. Тези отпечатъци са запазени до днес и те са причината за интересната архитектура на градчето. ”Пласа де Торрос”, ”Арабските бани”, ”Новия мост” и „Градините на Куенка” са само част от нещата, който ще се видят тук.

 

Ден 10: Днес предстои да преминем по”Пътечката на краля” - това означава в превод името на „Ел Каминито дел Рей”. Дълга е 3 километра, а отдолу дебне 100 метрова пропаст. В дъното й лежи коритото на река Гуадалорсе. Без никакво преувеличение Ел каминито дел Рей е в челните места на най-опасните пътища. Строежът на пътеката започва през далечната 1901 година и приключва 4 години по-късно - през 1905. Причината за щурото начинание е водноелектрическата централа, която се намира в района. Каньонът Ел Чоро предоставя добра възможност за добив на енергия от двата водопада - едноименния Ел Чоро и Гайтанехо. За да могат работниците да извършват поддръжка на съоръженията се налага изграждането на път през скалите, който да свързва инсталациите. Преодолявянето на Каминито отнема от 3 до 5 часа. След дозата адреналин се отправяме към последния град от обиколката - Малага. Заключителна галавечеря с местна кулинария и разбор на пътешествието ни в невероятната Андалусия.

 

Ден 11: Малага се намира на брега на Средиземно море. Градът възниква през Х век пр.н.е., основан от финикийци под името Малака. Известен е като родното място на художника Пабло Пикасо. Сутринта заделяме за Кастийо де Гибралфаро и Алкасаба де Малага, Катедралата на Малага, Римския театър или каквото успеем да видим от тях, а може просто да помързелуваме и на плажа. Следобед летим за София.

Минимум 7 участника.

 

ЦЕНА: 1768 лв.
 

Цената включва:
- лицензиран водач
- 10 нощувки, със закуски на повечето места
- транспорт в Испания с рент а кар и всички разходи за него
- медицинска застраховка „Асистанс“ с 5 000 евро покритие

 

Цената не включва:

  • самолетен билет (около 270 евро към 24.12.2017 г.)

  • входове за забележителностите

  • билет за лифта в Гибралтар

  • разходи от лично естество

 

За допълнителна информация и записване се свържете с нас по един от следните начини: