„Не се надявам на нищо, не се страхувам от нищо. Аз съм свободен“
Надписът на гроба на Никос Казандзакис

 

КРИТ И САНТОРИНИ

18-29 май 2018 г.

 

КРАЕН СРОК ЗА ВКЛЮЧВАНЕ: 20 МАРТ 2018 г.

СВОБОДНИТЕ МЕСТА СА ОГРАНИЧЕНИ!

 

Гръцките острови Крит и Санторини не се нуждаят от специално представяне.  Начинът, по който ще се докоснем до тях, обаче е уникален. Внимателно е обмислен и постигнат баланс между основните акценти:

-          Двете най-посещавани забележителности на Крит – двореца Кносос и прочутия каньон Самария (най-голям  в страната);

-          Връх Тимиос Ставрос (2456 м.) – най-висок островен връх в южната ни съседка.

-          „Лунният пейзаж” в Белите планини, несрещан никъде другаде из нашето полукълбо и първенеца им връх Пахнес    (2453 м.);

-          Уникалното плато Ласити с вятърните помпи;

-          Величествения връх Спати (2147 м.) в скалистата Дикти;

-          Най-старото маслиново дърво в света на възраст повече от 3000 години;

-          Минойския  дворец Фестос и античния  град Гортис;

-          Приказния  плаж Матала;

-          Красивия  град Ханя, наричан малката Венеция;

-          Плажа Балос – обявен за най-красив плаж на страната от гръцкото Министерство по туризъм;

-          Фортеца – венецианската крепост в Ретимно, от 16-ти век;

-          Изключителния манастир Аркади, от 16-ти век;

-          Археологическия  музей в Ираклио – един от най-значимите европейски музеи, предлагащ най-богатата сбирка от артефакти свързани с Критско-минойската цивилизация;

-          Остров Санторини - оглавяващ всички класации за най-романтично място в света. Специално подбраният маршрут ни позволява да се докоснем до уникални кътчета и  най-значимите забележителности.

 

ПРОГРАМА:

 

18.05.2018, петък

Полет София – Атина – Ханя. Нощувка в хотел.

 

19.05.2018, събота

До обяд плаж на Балос, един от най-красивите плажове в Гърция. Посещение на най-старото маслиново дърво в света (на възраст повече от 3000 години). Разглеждане на град Ханя известен като Малката Венеция. Нощувка в хотел.

 

20.05.2018, неделя

Преминаване на величественото ждрело Самария. Пътуване с корабче до Хора Сфаки. Вечеря и нощувка.

 

21.05.2018 , понеделник

Трансфер с високопроходим автомобил и изкачване (2 часа) на връх Пахнес (2453 м.), първенец на Белите планини. Заобикаля ни уникален лунен пейзаж без аналог в нашата половина на земното кълбо.  От билото ще имаме възможност да видим малкото островче Гавдос, познато в библейските времена като Клавда. Неговият нос Трипити е най-южната точка за цяла Европа. Слизане до мястото за нощувка (5 часа).

 

22.05.2018, вторник

Посещение на венецианската крепост в Ретимно, средновековния манастир Аркади, Археологическия музей в Ираклион и Кносос, най-големият дворец на минойската цивилизация.

 

23.05.2018, сряда

Изкачване на връх Тимиос Ставрос /2456 м./ в планината Иди. Това е най-високият островен връх на Гърция. Пешеходната част за деня е около 8 часа.
 

24.05.2018, четвъртък

Посещение на платото Ласити, прочуто с множеството си вятърни водни помпи. Изкачване на връх Спати (2147 м.) , първенец на планината Дикти. Пешеходната част е около 8 часа.

 

25.05.2018, петък

Разглеждане на старинната венецианска част на  Ираклион с посещение на Археологическия музей (един от най-значимите в Европа) и гроба на Никос Казандзакис. Групата, която е само за Крит отпътува за България. Посещение на двореца Фестос, античния град Гортис и плажа Матала. Нощувка в Ираклион.

 

26.05.2018, събота

Взимаме ферибот за остров Санторини. Посещение на археологическите разкопки при Акротири. Обяд. Следобед плаж на Червения плаж. Изпращане на един от най-сниманите залези в света – този от селцето Ия. Нощувка в Камари.

 

27.05.2018 , неделя

 Целодневен круиз във вътрешния кратер на Санторини с посещения на Неа Камени, Палеа Камени и Тирасия. Вечерна разходка в Тира и изпращане на залеза от красив нос край Имеровигли. Нощувка в Камари.

 

28.05.2018, понеделник

Разглеждане на археологическия музей в Тира. Посещение на Фара край Акротири. Обяд в една от най-добрите таверни на острова със страхотна панорама. Следобед ни предстои да се запознаем с Музеят на виното и един от най-известните плажове. Нощувка в Камари.

 

29.05, вторник

Ферибот до Пирея. Придвижване до центъра на Атина с възможност за кратка разходка. Полет Атина – София. 

 

СНИМКИ ОТ ПРЕДИШНО НАШЕ ПЪТЕШЕСТВИЕ МОГАТ ДА СЕ РАЗГЛЕДАТ ТУК.

 

С ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВИСОКИТЕ ПЛАНИНИ НА КРИТ МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ В СЛЕДНАТА МОЯ СТАТИЯ.

 

За допълнителна информация относно пътешествието, въпроси и присъединяване, можете да се свържете с мен по един от следните начини:

-  имейл на:   i_dukov@mail.bg

-  обаждане на тел. 0887 065 443

-  лично съобщение във Фейсбук