ИЗКАЧВАНЕ НА ВРЪХ АТОН С ПОСЕЩЕНИЕ НА ЗОГРАФ И ХИЛЕНДАР

23-27 май  2018 г.

САМО ЗА МЪЖЕ !

Потвърждение на групата до 20 април 2018 г.

 


За 18-ти път се отправяме, за да изкачим колосалния връх Атон, издигащ се на 2033 метра, директно от морското ниво !!!

Нито едно посещение в Света гора не би било достатъчно пълноценно без да се отдели специално внимание на Зограф и Хилендар - двете светини за българската история !

В днешния трескаво-динамичен, материален, глобален свят малко неща са останали близки до естествената си форма и предназначение. Най-източният ръкав на Халкидики е именно едно от тях. Единствената в света монашеска република е задължителна спирка и упование по пътя на всеки православен християнин от мъжки пол. Това е така нареченият „малък хаджилък”. Тук времето сякаш е спряло, а редът и порядките се различават от всичко, което ни е познато.

Да се докоснем заедно до един от най-магнетичните върхове на Балканите и до духовните традиции, съхранени вече повече от хиляда години!
 

 

ПРОГРАМА:


23 май, сряда

Тръгване в 8:00 часа от град София, пл. Руски паметник.
През ГКПП Кулата и покрай Серес към 14:00 часа посещаваме манастира "Животворящ източник", метох на Хилендарския манастир. Самата обител е разположена над малко езеро, в подножието на планината Какаво. Малко по-късно пристигаме в Йерисо, където се настаняваме за нощувка в хотел Клеопатра. Свободно време за разглеждане на градчето и вечеря в таверна.

 

24 май, четвъртък

Ранно ставане. Взимаме си диамонитрионите (разрешителните за влизане и престой на полуострова). Свободно време за закуска.
В 9:45 се качваме на кораб за Атон. След около час слизаме на пристанището Йованица, откъдето с бус достигаме Хилендарския манастир. Разглеждаме светата обител, п
окланяме се в католикона (главния храм) и се отправяме към българския манастир Зограф. Преходът е около 3 часа. Настаняваме се и разглеждаме манастира. Посещение на вечерната служба, вечеря и нощувка. 

 

25 май, петък

Пожелание посещение на утринната служба.  Слизаме до Арсаната, пристанището на Зографския манастир (40 мин.)

С корабчета и прекачване на Дафни, достигаме пристана за скита "Света Анна". За около час преодоляваме 300-тата метра по вертикала до обителта. 
Мястото е изключително почитано в цяла Гърция. Две са основните реликви носещи изключително силна енергия: чудотворна икона на "Света Анна", майката на Богородица, (известна с лечителската си дарба), и съхранена частица от дясното стъпало на светицата. Покланяме се и по стръмна пътека започваме изкачването в планината. За около 4 часа достигаме параклиса Панагия (Богородица), с изградено към него спално помещение за поклонници. За нощувката ни тук е желателно да сме екипирани с шалте и спален чувал. 

 

26 май, събота

Без багаж и под светлината на челниците се отправяме по каменистата пътечка. Изкачването ще ни отнеме около 2 часа, но усилията скоро ще се оправдаят. Посрещането на изгрева на 2033 метра, от свещения връх Атон, със сигурност ще се превърне в един от най-незабравимите моменти в живота ни. По обратния път се спускаме до параклиса за закуска. Следва 5 часов преход, през приятна гориста местност. Промушвайки се под сянката на вековни питомни кестени ще заобиколим планината и носа на полуострова, за да достигнем Великата Лавра - най-големият, най-старият и първи в светогорската йерархия манастир. Следва обичайната програма: настаняване, свободно време за разглеждане, вечерна служба, вечеря, нощувка. 


 

27 май, неделя

В 6:45 с бус се придвижваме до Карея и я разглеждаме. Това е старинно селище и административен център за полуострова. Понастоящем в Света гора има 20 манастира, 19 от тях имат свои конаци (консулства) с представител в Кинотиса (местния парламент), а двадесетият – Кутлумуш е в пределите на населеното място. В олтара на съборната църква Протата (най-старата в Света гора) е достъпна за поклонение чудотворната икона „Достойно Есть“. Иконостасът на църквата параклис „Св. Преображение Господне“ към конака на Зографския манастир пази четирите най-съвършени икони в творчеството на Захарий Зограф, дарени от него точно преди смъртта му през 1853 г. Андреевският скит, част от който от 1930 г. функционира и като Духовна академия на Света гора, се издига по склона над светогорската столица. В 10:30 се качваме на бус за пристанището Дафни. В 12:15 взимаме кораб за Урануполи, където по разписание се очаква да пристигнем към 14:00 часа. Свободно време за покупка на сувенири (30 минути). Прибиране в град София до 22:00 часа, с попътно спиране за пазар в Гърция.

 

КРАТЪК КЛИП ОТ ИЗКАЧВАНЕТО НА ВРЪХ АТОН ПРЕЗ 2016 г. С ЙОГИ ТРЕКИНГ

 

ЦЕНА: 469 лв. Включва: транспорт, лицензиран планински водач с опит в Атон, 1 нощувка със закуска в хотел в Йерисо, фериботи, вътрешни  трансфери по програмата, медицинска застраховка, формалности по уреждането на разрешителните.

Цената не включва: 25 евро - стойността на разрешителното за влизане в Света гора (за православни християни). Заплаща се на място в поклонническия офис в Урануполи. Същото осигурява и безплатни нощувки с вечери в двата манастира по програмата. 

 

            НЕОБХОДИМА ЕКИПИРОВКА:

            Раница  30-40 литра, удобни обувки, спален чувал с температура на комфорт около 6 градуса, шалте, челник.

 

        ХРАНА: На Зографския манастир и във Великата Лавра ще вечеряме с монасите. В Карея има хранителен магазин, гостоприемница и фурна. За в планината и останалото време е необходимо да предвидим храна и съдове за вода с вместимост около 3 литра. 

 

            ДОКУМЕНТИ: лична карта, може да се носи и папка с твърди корици за съхранение на диамонитрионите, с  цел по-късното им поставяне в рамка.

 

 

  За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по един от следните начини:

- имейл на: i_dukov@mail.bg

- обаждане на тел. 0887 065 443 - Илиян Дуков
- лично съобщение във Фейсбук