ПОТВЪРДЕНА


ИЗКАЧВАНЕ НА ВРЪХ АТОН С ПОСЕЩЕНИЕ НА ЗОГРАФ И ХИЛЕНДАР

10-14 октомври 2018 г.

САМО ЗА МЪЖЕ !

Последни места! 

 


За пореден път се отправяме, за да изкачим колосалния връх Атон, издигащ се на 2033 метра, директно от морското ниво. Правили сме го вече над 20 пъти !!!

Нито едно посещение в Света гора не би било достатъчно пълноценно без да се отдели специално внимание на Зограф и Хилендар - двете светини за българската история !

В днешния трескаво-динамичен, материален, глобален свят малко неща са останали близки до естествената си форма и предназначение. Най-източният ръкав на Халкидики е именно едно от тях. Единствената в света монашеска република е задължителна спирка и упование по пътя на всеки православен християнин от мъжки пол. Това е така нареченият „малък хаджилък”. Тук времето сякаш е спряло, а редът и порядките се различават от всичко, което ни е познато.

Да се докоснем заедно до един от най-магнетичните върхове на Балканите и до духовните традиции, съхранени вече повече от хиляда години!
 

 

ПРОГРАМА:


10 октомври, сряда

Тръгване в 8:00 часа от град София, пл. Руски паметник.
През ГКПП Кулата и покрай Серес към 14:00 часа посещаваме манастира "Животворящ източник", метох на Хилендарския манастир. Самата обител е разположена над малко езеро, в подножието на планината Какаво. Малко по-късно пристигаме в Йерисо, където се настаняваме за нощувка в хотел Клеопатра. Свободно време за разглеждане на градчето и вечеря в таверна.

 

11 октомври, четвъртък

Ранно ставане. Взимаме си диамонитрионите (разрешителните за влизане и престой на полуострова). Свободно време за закуска.
В 9:45 се качваме на кораб за Атон. След около час слизаме на пристанището Йованица, откъдето с бус достигаме Хилендарския манастир. Разглеждаме светата обител, п
окланяме се в католикона (главния храм) и се отправяме към българския манастир Зограф. Преходът е около 3 часа. Настаняваме се и разглеждаме манастира. Посещение на вечерната служба, вечеря и нощувка. 

 

12 октомври, петък

Пожелание посещение на утринната служба.  Слизаме до Арсаната, пристанището на Зографския манастир (40 мин.)

С корабчета и прекачване на Дафни, достигаме пристана за скита "Света Анна". За около час преодоляваме 300-тата метра по вертикала до обителта. 
Мястото е изключително почитано в цяла Гърция. Две са основните реликви носещи изключително силна енергия: чудотворна икона на "Света Анна", майката на Богородица, (известна с лечителската си дарба), и съхранена частица от дясното стъпало на светицата. Покланяме се и по стръмна пътека започваме изкачването в планината. За около 4 часа достигаме параклиса Панагия (Богородица), с изградено към него спално помещение за поклонници. За нощувката ни тук е желателно да сме екипирани с шалте и спален чувал. 

 

13 октомври, събота

Без багаж и под светлината на челниците се отправяме по каменистата пътечка. Изкачването ще ни отнеме около 2 часа, но усилията скоро ще се оправдаят. Посрещането на изгрева на 2033 метра, от свещения връх Атон, със сигурност ще се превърне в един от най-незабравимите моменти в живота ни. По обратния път се спускаме до параклиса за закуска. Следва 5 часов преход, през приятна гориста местност. Промушвайки се под сянката на вековни питомни кестени ще заобиколим планината и носа на полуострова, за да достигнем Великата Лавра - най-големият, най-старият и първи в светогорската йерархия манастир. Следва обичайната програма: настаняване, свободно време за разглеждане, вечерна служба, вечеря, нощувка. 


 

14 октомври, неделя

В 6:45 с бус се придвижваме до Карея и я разглеждаме. Това е старинно селище и административен център за полуострова. Понастоящем в Света гора има 20 манастира, 19 от тях имат свои конаци (консулства) с представител в Кинотиса (местния парламент), а двадесетият – Кутлумуш е в пределите на населеното място. В олтара на съборната църква Протата (най-старата в Света гора) е достъпна за поклонение чудотворната икона „Достойно Есть“. Иконостасът на църквата параклис „Св. Преображение Господне“ към конака на Зографския манастир пази четирите най-съвършени икони в творчеството на Захарий Зограф, дарени от него точно преди смъртта му през 1853 г. Андреевският скит, част от който от 1930 г. функционира и като Духовна академия на Света гора, се издига по склона над светогорската столица. В 10:30 се качваме на бус за пристанището Дафни. В 12:15 взимаме кораб за Урануполи, където по разписание се очаква да пристигнем към 14:00 часа. Свободно време за покупка на сувенири (30 минути). Прибиране в град София до 22:00 часа, с попътно спиране за пазар в Гърция.

 

КРАТЪК КЛИП ОТ ИЗКАЧВАНЕТО НА ВРЪХ АТОН ПРЕЗ 2016 г. С ЙОГИ ТРЕКИНГ

 

ЦЕНА: 469 лв. Включва: транспорт, лицензиран планински водач с опит в Атон, 1 нощувка със закуска в хотел в Йерисо, фериботи, вътрешни  трансфери по програмата, медицинска застраховка, формалности по уреждането на разрешителните.

Цената не включва: 25 евро - стойността на разрешителното за влизане в Света гора (за православни християни). Заплаща се на място в поклонническия офис в Урануполи. Същото осигурява и безплатни нощувки с вечери в двата манастира по програмата. 

 

            НЕОБХОДИМА ЕКИПИРОВКА:

            Раница  30-40 литра, удобни обувки, спален чувал с температура на комфорт около 6 градуса, шалте, челник.

 

        ХРАНА: На Зографския манастир и във Великата Лавра ще вечеряме с монасите. В Карея има хранителен магазин, гостоприемница и фурна. За в планината и останалото време е необходимо да предвидим храна и съдове за вода с вместимост около 3 литра. 

 

            ДОКУМЕНТИ: лична карта, може да се носи и папка с твърди корици за съхранение на диамонитрионите, с  цел по-късното им поставяне в рамка.

 

 

  За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с нас по един от следните начини:

- имейл на: i_dukov@mail.bg

- обаждане на тел. 0887 065 443 - Илиян Дуков
- лично съобщение във Фейсбук