ПОТВЪРДЕНА

ВЕЛИКДЕН В ПЕЛОПОНЕС

10-19 АПРИЛ  2015 г.

 

КРАЕН СРОК ЗА ВКЛЮЧВАНЕ 6 МАРТ 2015 г.

 

Великден е празник издигнат в култ в южната ни съседка. А едва ли има друго място, което подобно на Пелопонес в толкова голяма степен да е свързано с историята и митологията на Древна Гърция. В  настоящата проява в типичния си стил Йоги Трекинг ще ни заведе  до специално подбрана селекция сред някои от най-впечатляващите  културни и природни забележителности на полуострова ...

 

ПРОГРАМА:

 

10 април, петък

Тръгване в 18:30 часа от София, площад Руски паметник. Към 21:30 часа сме в град Мелник. Постна вечеря, нощувка.

 

11 април, събота

Тръгване в 6:00 часа. През ГКПП Кулата и покрай Солун, Катерини, Лариса и Ламия достигаме средновековния манастир Осиос Лукас, издигнат преди повече от хиляда години на мястото, където е бил разположен храм на богинята Деметра. Понастоящем той е действащ мъжки манастир с две църкви: „Света Богородица“ от 10 век и главен храм от 11 век, посветен на основателя „Свети преподобни Лука Еладски“.  Архитектурата му се превръща в прототип за църквите от цяла Южна Гърция, а византийските мозайки са едни от най-значимите в християнския свят.  Включен е под егидата на ЮНЕСКО през 1990 г.  Тук ще посрещнем Великден!

 

12 април, неделя

На влизане в Пелопонес ще обърнем специално внимание на Коринтския канал. Това е една от най-големите забележителности в цяла Гърция. Първата символична копка за неговото прокопаване е направена със сребърна лопата още през 1-ви век лично от император Нерон, но е завършен едва през 1893 г. след дванайсетгодишен усилен труд.  В древния Коринт ще снимаме дорийските колони на Аполоновия храм от 5-ти век. пр. н.е., а след това ще се разходим покрай внушителната цитадела на Акрокоринт, издигаща се на панорамен хълм надвишаващ 500 метра над морското ниво. Изпращане на залеза с узо в ръка от уютна крайбрежна таверна, сгушена сред венецианската архитектура от 17-ти век на красивия град Нафплион. Нощувка.

 

13 април, понеделник

Посещение и обстойно разглеждане на включените в ЮНЕСКО Античен театър от 4 век пр.н.е в Епидавър и Древната Микена със заблежителности от преди времето на Троянската война. В следобедните часове се изкачваме до крепостта над Аргос с изключителни гледки към Егейско море. Следва вечерна разходка и втора нощувка в  Нафплион.

 

14 април, вторник

Разглеждане на етнографския музей в Нафплион и крепостната стена на Тиринт, описана още от Омир.  Следобед достигаме склоновете на планината Тайгетос, за да се потопим в атмосферата на основания от франките средновековен град Мистра, включен под егидата на ЮНЕСКО през 1989 г.. Нощувка в района.

 

15 април, сряда

Първата част на деня е посветена на приказния полуостров Мани. Очаква ни красива природа, старинни самобитни селца с къщи-кули и водните пещери Диру, където ще влезем с лодка. В малко пристанище е предвиден обяда и се насочваме към Монемвасия (Гръцкия Гибралтар), един от най-невероятните градове в страната. Нощувка.

 

16 април, четвъртък

Преминаваме през град Каламата, известен с качествените си маслини и зехтин, от които ще си купим. Насочваме се към Месенийския полуостров в югозападната част на Пелопонес. Посещение на Древна Месения и градовете Корони и Метони известни в миналото като „очите на Венеция“, тъй като от техните фортове се е следяло движението на корабите между Италия и Гърция. За вечеря сме в живописното пристанище на Пилос, за да се насладим на винаги прясната храна предлагана в ресторантите на крайбрежната алея. Срещу нас се простира Наваринския залив, в който на 20 октомври 1827 г. се е разразила една от най-важните морски битки за гърците. В нея флотилия от 26 гръцки и съюзнически кораби се изправя срещу 82 турски и египетски плавателни съда. В разразилото се сражение са потопени поне 51 турски кораба, а гърците не губят нито един. Нощувка в Пилос.

 

17 април, петък

Посещение на археологическия музей в Хора и Палатът на Нестор. По планински пътища достигаме живописното селце Андрицена с изключително автентична архитектура. След разходка из тесните улички продължаваме към Храма на Беса, разположен на височина от 1131 м. н.в. Той е издигнат в прослава на бог Аполон и е сред най-запазените в страната като е в по-добро състояние дори от Партенона. Вечеря и нощувка в малко селище на западния бряг със залез над Йонийско море и остров Закинтос.

 

18 април, събота

Международен ден на паметниците на културата и забележителностите в Гърция са с безплатен вход. Насочваме се към Древна Олимпия. През 10 век пр. н.е. тя се превръща в култов център посветен на бог Зевс. От 776 г. пр. н.е. на всеки четири години и за период около хиляда години се провеждат античните Олимпийски игри. Днес все още си личат основите на сградите, където са провеждани състезанията. Руините са под егидата на ЮНЕСКО от 1989 г. Напускаме Пелопонес по най-големия окачен мост в света Антирио-Рио с дължина 2252 метра, за да снимаме венецианската крепост в красивия град Нафпактос. Вечеря и нощувка в колоритно селце на брега на Коринтския залив.

 

19 април, неделя

Петешествието ни завършва с Делфи. Сгушени в живописна котловина, сред склоновете на планината Парнас тук са останките на най-известния оракулски Аполонов храм, главен религиозен център на елините през 6 век пр. н.е. Разглеждане и отпътуване за България. Прибиране в София около 22:30 часа.

 

За допълнителна информация, въпроси и записване можете да се свържете с мен по един от следните начини:


- имейл на: i_dukov@mail.bg
- обаждане на тел. 0887 065 443
- лично съобщение във Фейсбук